marți, 6 iulie 2010

Suarez

Ghana - Uruguay, min. 120, sut la poarta, Suarez (varf) se apara pe linie portii si .. respinge cu mana, de zici ca avea manusi. Restul e istorie, deja. Am vazut pe site-ul gazetei ca se intreaba unul dintre editorialisti, daca e erou sau sarlatan?.Hai sale luam pe rand, putin invers. Ce inseamna sarlatan - Persoană necinstită care profită de naivitatea sau de buna-credință a cuiva (conform DEX). Hai sa vedem ce a facut, a facut hent, intentionat in cazul nostru, motiv pentru care a fost sanctionat prompt. Cati dintre sarlatanii de zi cu zi primesc acel rosu, cati oare dintre ei sunt prinsi si sanctionati? De cine a profitat Suarez, de naivitatea arbitrului? De buna-credinta a celui care a tras la poarta? Nu cred. Pur si simplu a facut un gest necugetat, a fost chiar un impuls de moment zic eu. Ganditi-va ca ar fi marcat Gyan din penalti, si atunci cine ar mai fi pomenit de hentul lui Suarez?
Ce inseamna erou - Persoană care se remarcă într-un domeniu de activitate prin muncă și calități morale înalte(este una din definitii, cea mai apropiata de subiectul nostru). In nici un caz Suarez nu a fost un erou, fiindca daca pana in acel minut 120 a muncit ca un erou, in momentul paradei demna de un portar cu state vechi s-a dus facut pulbere partea a doua a definitiei - calitati morale inalte. Sunt de asemenea sigur ca in acea fractiune de secunda a realizat ce face. Ajungem de la concluzia ca, nu a fost nici sarlatan nici erou. Suarez a fost pur si simplu om. Aceea fiinta complicata care este un amestec de bune si rele, care ies la iveala in functie de situatie. S-ar putea ca acea mana sa decida titlul mondial, dar asta nu e o problema, s-au mai decis si alte titluri cu mana (apoi au vazut ca e mai usor cu mana decat cu capu'). In conluzie, parerea mea este ca Suarez nu este mai vinovat decat orice alt jucator care a primit rosu la acest mondial. S-apoi hai sa fim cinstiti, cati dintre noi am fi scos o astfel minge cu mana? Va spun eu, toti, chiar daca uneori asta dauneaza spiritului sportiv. De ce toti? Pentru ca toti suntem oameni, sau macar o parte din noi!!!

PS: M-am bucurat pentru Uruguay, dupa parerea mea, una dintre cele mai bine organizate echipe de la acest mondial. Poate doar Germania sa fie mai disciplinata in joc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu